poniedziałek, 19 maja 2014

Rabarbarowe ciasto na maślance

Od kilku dni w mojej lodówce grzecznie leżał rabarbar pokrojony w kostkę czekając na lepsze czasy. No cóż chcąc nie chcąc w końcu musiałam zacząć działać i go wykorzystać. Z powodu braku czasu znalazłam ciasto dla śpieszących się. Nie da się ukryć, że przeważnie wybieram przepisy, które są łatwe i robi się je stosunkowo szybko. Wyrasta bardzo ładnie a całym domu pachnie wanilią.

Rabarbarowe ciasto na maślance
foremka 36x25

640 g mąki pszennej tortowej
4 jajka
400 ml maślanki
400 g białego cukru
7 g cukru waniliowego
170 ml oleju rzepakowego
300 g rabarbaru (mogą być inne owoce)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek wsypujemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę (pod koniec ubijania dodajemy cukier, powoli).
Gdy masa będzie biała i błyszcząca, ciągle mieszając, dodajemy żółtka. Następnie wlewamy cienkim strumieniem olej.
Wsypujemy powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z maślanką. Mieszamy do połączenia produktów.
Wlewamy do foremki, nakładamy równomiernie owoce na wierzch. Na sam koniec obsypujemy kruszonką.

Kruszonka
70 g masła miękkiego
10 płaskich łyżek mąki
16 g cukru waniliowego
4 łyżki cukru

Produkty umieszczamy w jednej miseczce i palcami ugniatamy do połączenia składników.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz