poniedziałek, 19 maja 2014

Pielmieni

Ciasto na pielmieni jest zdecydowanie lepsze od tego tradycyjnego na pierogi (z jajkami). Z ciastem lepiej się współpracuje i jest smaczniejsze! :) Zamiast mięsa wołowego można dodać wieprzowinę lub jagnięcinę. Przepis bardzo prosty i bardzo smakowity.

Pielmieni

Ciasto:
500 g mąki
190 ml wody (3/4 szklanki)

Farsz:
600 g wołowiny
Bulion warzywny
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu

Woda do gotowania:
2 liście laurowe
pół cebuli obranej
ziele angielskie
sól
2 litry wody

Najpierw gotujemy bulion warzywny. Do wody wrzucamy włoszczyznę, opaloną nad gazem cebulkę (możemy również opalić marchewki bulion będzie słodszy), opcjonalnie możemy dodać suszonego grzybka. Przyprawiamy liśćmi laurowymi, pieprzem, solą, zielem angielskim. Gotujemy przez godzinę aż bulion będzie miał intensywnie warzywny smak.
Później warto zająć się farszem. W maszynce do mięsa mielimy mięso wołowe, czosnek oraz cebule. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu dolewamy przestudzonego bulionu by farsz nie był zbyt suchy.
Na drewnianą deskę wysypujemy mąkę i dolewamy wodę ugniatając do czasu gdy ciasto będzie elastyczne i nie będzie lepić się do dłoni. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut.
Następnie wałkujemy na cieniutkie placki i wycinamy okręgi szklanką (5 cm średnicy). Układamy na krążkach farsz i zalepiamy jak uszka.
Gotujemy we wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pielmieni gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Wykładamy na talerze i pędzelkiem smarujemy olejem by się nie posklejały.
Podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim, koperkiem oraz cytryną.

Smacznego ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz