piątek, 2 maja 2014

Creme patissiere

Wiem wcześniej przy okazji robienia ptysi zamieściłam przepis na ten pyszny krem budyniowy, ale właśnie było to przy okazji i nie poświęciłam mu należytej uwagi. A trzeba powiedzieć, że ten krem zasługuje na swój własny post. Nie dość, że jest uniwersalny można go stosować do napoleonek, pączków, eklerek, ptysi, szarlotki to jeszcze jest wprost bajecznie prosty. Podczas gotowania mleka z wanilią w całym domu unosi się słodki, niebiański zapach. Przepis znaleziony w książce kucharskiej Julii Child. Polecam wszystkim by chociaż raz spróbowali zrobić creme patissiere.

Creme patissiere
na około 600 ml

6 żółtek
500 ml mleka 3,2%
1 laska wanilii
75 g cukru
25 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej

Na samym początku w rondlu musimy zagotować mleko z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii oraz strąkiem wanilii. Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około pięciu minut. Odstawiamy na minutę, po czym wyciągamy strąki wanilii.
W misce ucieramy żółtka z cukrem aż powstanie jasno żółta masa. Dodajemy mąki, mieszamy do połączenia składników.
Ciepłe mleko wlewamy do żółtek, ciągle mieszając.
Przelewamy masę z powrotem do rondla i podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając.
Gotujemy do zgęstnienia kremu.

Na marginesie:
*Krem można trzymać w lodówce przez 2-3 dni.
*Zawsze gdy robimy krem wykorzystując zimne żółtka, wlewamy ciepłe mleko (lub śmietanę) do żółtek nigdy odwrotnie.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz