Prosty przepis na gofry, które smakują wszystkim (cud, że udało mi się zrobić zdjęcia tak szybko znikały ;)). Idealne z bitą śmietaną i dżemami owocowymi.
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego lub zwykłego
2 szklanki mleka
2 jajka
1/3 szklanki oleju
Na samym początku rozdzielamy białka od żółtek.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy: szczyptę soli, cukier, mleko, żółtka i olej. Mieszamy aż uzyskamy ciasto bez grudek.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Smażymy w gofrownicy przez około 6 minut.
Smacznego ;)
Smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńChyba muszę kupić gofrownicę. :) Hah, ale maluszek nie wygląda na zadowolonego
OdpowiedzUsuń