niedziela, 27 kwietnia 2014

Żeberka glazurowane sosem BBQ

Ta była zdecydowanie mięsna niedziela. Jeżeli jesteśmy tym co jemy to jestem zdecydowanie przepysznie przygotowanym prosiakiem. A jeżeli mówimy o przepysznym mięsie wieprzowym to wielkim faux pas byłoby nie zrobienie najlepszych żeberek na świecie. Rozpływające się w ustach i pozostawiające ten lekko dymny nieziemski smak. Nie da się tego wystarczająco dobrze opisać słowami. Musicie tego spróbować! Nawet jeżeli nie przepadacie za żeberkami to coś czuję, że przez ten przepis nawet jeśli ich nie pokochacie to poczujecie do nich chociaż minimalną sympatie ;)

Żeberka glazurowane sosem BBQ

Żeberka wąskie płaty (3 kg)

Olej czosnkowy
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Olej słonecznikowy

Przyprawa:
2 łyżki wędzonej papryki słodkiej
1.5 łyżeczka soli
2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki ziaren kolendry
1.5 łyżeczki ostrej papryki
3 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki mielonego imbiru
3 łyżeczki majeranku

Glazura: sos BBQ

Dodatkowo: 100 ml wódki, woda, 2 łyżki octu winnego

Przygotujmy najpierw dwie miseczki. W jednej wymieszajmy olej z czosnkiem i odstawmy by smaki się trochę przegryzły. W drugiej miseczce wymieszajmy wszystkie przyprawy suche.
Umyjmy dokładnie żeberka pod bieżącą wodą po czym je wysuszmy papierowymi ręcznikami.
Teraz rozłóżmy żeberka tak by móc każde z osobna posmarować olejem czosnkowym z każdej strony i później natrzeć naszą mieszanką przypraw.
Kiedy te czynności wykonamy, wkładamy przyprawione żeberka do miski przykrywamy przezroczystą folią i do lodówki na noc.

Do formy w której będziemy piec żeberka wlewamy wódkę i ocet winny.
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. W międzyczasie delikatnie podsmażamy żeberka od strony mięsa przez 3 minuty na rozgrzanej patelni. Obsmażone mięso układamy w formie. Kiedy skończymy dolewamy trochę wody tak by do połowy przykrywała żeberka.
Pieczemy przez dwie i pół godziny pod przykryciem.
Na sam koniec wyjmujemy żeberka. Dokładnie z dwóch stron smarujemy je sosem BBQ, układamy na ruszcie i ponownie wkładamy do piekarnika (rozgrzanego do 180 stopni) aż glazura zgęstnieje (ok. 5 minut).

Smacznego :)





Inspiracje: Hot Chilli Smaki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz