Żeberka glazurowane sosem BBQ
Żeberka wąskie płaty (3 kg)
Olej czosnkowy
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Olej słonecznikowy
Przyprawa:
2 łyżki wędzonej papryki słodkiej
1.5 łyżeczka soli
2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki ziaren kolendry
1.5 łyżeczki ostrej papryki
3 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki mielonego imbiru
3 łyżeczki majeranku
Glazura: sos BBQ
Dodatkowo: 100 ml wódki, woda, 2 łyżki octu winnego
Przygotujmy najpierw dwie miseczki. W jednej wymieszajmy olej z czosnkiem i odstawmy by smaki się trochę przegryzły. W drugiej miseczce wymieszajmy wszystkie przyprawy suche.
Umyjmy dokładnie żeberka pod bieżącą wodą po czym je wysuszmy papierowymi ręcznikami.
Teraz rozłóżmy żeberka tak by móc każde z osobna posmarować olejem czosnkowym z każdej strony i później natrzeć naszą mieszanką przypraw.
Kiedy te czynności wykonamy, wkładamy przyprawione żeberka do miski przykrywamy przezroczystą folią i do lodówki na noc.
Do formy w której będziemy piec żeberka wlewamy wódkę i ocet winny.
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. W międzyczasie delikatnie podsmażamy żeberka od strony mięsa przez 3 minuty na rozgrzanej patelni. Obsmażone mięso układamy w formie. Kiedy skończymy dolewamy trochę wody tak by do połowy przykrywała żeberka.
Pieczemy przez dwie i pół godziny pod przykryciem.
Na sam koniec wyjmujemy żeberka. Dokładnie z dwóch stron smarujemy je sosem BBQ, układamy na ruszcie i ponownie wkładamy do piekarnika (rozgrzanego do 180 stopni) aż glazura zgęstnieje (ok. 5 minut).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz