wtorek, 22 kwietnia 2014

Ptysie z creme patissiere i kremem nutellowym

Pyszne delikatne ptysie, które dosłownie rozpływają się w ustach. Z creme patissiere bardziej wytrawne a z kremem nutellowym przesłodkie. Z kremami można eksperymentować tak by każdy znalazł coś dla siebie. A w dodatku przyrządzenie ciasta parzonego jest banalne! :) Zdecydowanie warto wypróbować by mieć takie małe cudeńka na przykład do porannej kawy.

Ptysie

4 jajka
125 g mąki pszennej
110 g masła
240 ml wody
szczypta soli

1. Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę i dodajemy masło. 
2. Czekamy aż się zagotuje woda z masłem. 
3. Zdejmujemy z palnika i dodajemy od razu mąkę z solą. 
4. Mieszamy dopóki ciasto nie zbije się w kulkę. 
5. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
6. Przełożyć ciasto do miski.
7. Wbijać jajka po jednym na raz. Dokładnie mieszając po każdym dodaniu. 
8. Nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
9. Piec w piekarniku 15-20 minut. 
10. Po wyjęciu z piekarnika nakłuć wykałaczką by uszła para wodna. 
11. Po wystudzeniu przekroić i smarować kremem. 

Creme patissiere 

500 ml mleka 3,5%
laska wanili
6 żółtek
75 g drobnego cukru
25 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej

1. Gotujemy mleko z wyskrobanymi ziarnami wanilii z laski wanilii i strąkiem. Po zagotowaniu podgrzewamy przez pięć minut po czym ściągamy z palnika i odstawiamy na minutę. Po czym wyciągamy strąk wanilii.
2. W misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem na jasną masę. Dodajemy mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną dokładnie mieszając.
3. Cienkim strumieniem wlewamy ciepłe mleko wciąż mieszając. [Ważne jest by mleko wlewać do żółtek a nie odwrotnie. Gdy do ciepłego mleka dodamy żółtka - zetną się, powstaną grudki a krem będzie miał smak jajecznicy] 
4. Wlewamy z powrotem do rondla i podgrzewamy do czasu, gdy masa zgęstnieje, cały czas mieszając. 

Krem nutellowy

250 g serka mascarpone
mały słoik nutelli 

Do miseczki wkładamy mascarpone i cztery łyżki nutelli.
Mieszamy do połączenia składników.


Smacznego ;)






1 komentarz: