środa, 17 grudnia 2014

Budyń waniliowy (6 porcji)

Po pieczeniu tortów bezowych zostało mi bardzo dużo żółtek. Dlatego też na wieczorny deser zrobiłam budyń waniliowy z odrobiną domowego dżemu z czarnej porzeczki. Bardzo smaczny i delikatny, polecam.

Składniki:
6 żółtek
4 szklanki mleka 3,6%
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Laska wanilii
Opcjonalnie: dżem, owoce.

Wykonanie:

2 szklanki mleka wlewamy do garnuszka z grubym dnem. Dodajemy do niego przekrojoną na pół laskę wanilii. Gotujemy na małym ogniu.
W tym samym czasie wlewamy pozostałe mleko do miski. Dosypujemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Na koniec dodajemy żółtka. Energicznie mieszamy do połączenia składników.
Kiedy mleko zaczyna wrzeć wyjmujemy laskę wanilii. Dodajemy pozostałe mleko i mieszamy bardzo energicznie (by nie powstały grudki) do czasu aż budyń zgęstnieje.
Przelewamy do pucharków można dodać owoce lub dżem.

Smacznego ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz